01/02/2018
Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου σε μία νέα εποχή

Η 1η Φεβρουαρίου 2018 καταγράφεται ως μία ιστορική ημέρα για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, καθώς η ηγεσία του περνά από τη Διοικούσα Επιτροπή, στα χέρια της πρώτης Συγκλήτου και του πρώτου Συμβουλίου του αυτόνομου πλέον Πανεπιστημίου. Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ), ύστερα από 11 χρόνια ακαδημαϊκής λειτουργίας και καθιέρωσης στον ελληνόφωνο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, χαράζει νέα πορεία με στόχο την τοπική και διεθνή του αναγνώριση και ανάπτυξη.  
 
Το πηδάλιο του ΑΠΚΥ, του δεύτερου κατά σειρά ίδρυσης δημόσιου Πανεπιστημίου της χώρας και του μοναδικού που προσφέρει αποκλειστικά εξ αποστάσεως προγράμματα σπουδών και κατάρτισης, προάγοντας τη δια βίου μάθηση, αναλαμβάνουν ο πρώτος Πρύτανης, Καθηγητής Σωκράτης Κάτσικας και ο πρώτος Αντιπρύτανης, Καθηγητής Γιάννης Μανωλόπουλος. Στο πλαίσιο της αυτονόμησης του ΑΠΚΥ, τα δύο κύρια όργανα Διοίκησης, δηλαδή το πρώτο Συμβούλιο και η πρώτη Σύγκλητος, είναι τα εξής:
 
Πρώτο Συμβούλιο Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου
 
Καθηγητής Κάτσικας Σωκράτης, Πρύτανης
Καθηγητής Μανωλόπουλος Γιάννης, Αντιπρύτανης
Καθηγητής Παπαδόπουλος Άγις
Καθηγητής Χατζηλάκος Θανάσης
Αναπλ. Καθηγήτρια Τσιπλάκου Σταυρούλα
Δρ. Γιασουμής Νικόλας
κ. Οικονομίδης Γιάννης
κ. Πέγκας Πανίκος
κ. Προύντζος Χαράλαμπος
 
Η συγκρότηση του Συμβουλίου σε σώμα θα αποφασιστεί στην πρώτη συνεδρία του.
 
Πρώτη Σύγκλητος Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου
 
Καθηγητής Κάτσικας Σωκράτης Πρύτανης
Καθηγητής Μανωλόπουλος Γιάννης Αντιπρύτανης
Καθηγητής Λιαπής Βάιος Κοσμήτορας Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (ΣΑΚΕ)
Αναπλ. Καθηγητής Σταύρου Σταύρος Κοσμήτορας Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών (ΣΘΕΕ)
Καθηγητής Πασιαρδής Πέτρος Κοσμήτορας Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης (ΣΟΕΔ)
Αναπλ. Καθηγητής Δεληγιαννάκης Γιώργος Εκπρόσωπος ΣΑΚΕ
Λέκτορας Ζορπάς Αντώνης Εκπρόσωπος ΣΘΕΕ
Καθηγητής Ζεμπύλας Μιχαλίνος Εκπρόσωπος ΣΟΕΔ
 
Στις συνεδρίες του Συμβουλίου και της Συγκλήτου συμμετέχει, βάσει νόμου, χωρίς δικαίωμα ψήφου, ο Διευθυντής Διοίκησης και Οικονομικών.


 

 

Καθηγητής Σωκράτης Κάτσικας, Πρύτανης

Ο Σωκράτης Κ. Κάτσικας γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1960. Είναι Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του Πανεπιστημίου Πατρών (1982), Master of Science in Electrical & Computer Engineering του University of Massachusetts at Amherst, Amherst, USA (1984) και Δρ Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών (1987). Από την 1η Φεβρουαρίου 2018 είναι Πρύτανης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Διετέλεσε Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και του Norwegian University of Science and Technology, Πρύτανης και Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μέλος της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, Προέδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας της Ελλάδας, Πρόεδρος του Συμβουλίου Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης της Ελλάδας, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής, της Εκτελεστικής Γραμματείας και Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) της Ελλάδας, μέλος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών της Ελλάδας, Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων της Ελληνικής Κυβέρνησης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα βρίσκονται στις περιοχές της ασφάλειας πληροφοριακών και επικοινωνιακών συστημάτων και των εφαρμογών της θεωρίας εκτίμησης. Είναι συγγραφέας ή συν-συγγραφέας περισότερων από 230 επιστημονικών εργασιών σε περιοδικά, κεφάλαια σε βιβλία, πρακτικά συνεδρίων και έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 60 χρηματοδοτούμενα διεθνή και εθνικά ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα στις περιοχές αυτές. Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας σε πολλά επιστημονικά περιοδικά, έχει συγγράψει, συν-συγγράψει ή επιμεληθεί την έκδοση 33 βιβλίων και έχει υπάρξει πρόεδρος ή μέλος της επιτροπής προγράμματος σε περισσότερα από 500 διεθνή επιστημονικά συνέδρια.

Καθηγητής Γιάννης Μανωλόπουλος, Αντιπρύτανης

O Γιάννης Μανωλόπουλος είναι Καθηγητής Πληροφορικής στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και ο πρώτος Αντιπρύτανης του Ιδρύματος. Διετέλεσε καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, στο Πανεπιστήμιο του Maryland (College Park) και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Διετέλεσε, επίσης, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΠΥ). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στους τομείς της διαχείρισης δεδομένων (data management). Έχει συγγράψει 5 μονογραφίες που έχουν εκδοθεί από τη Springer, 11 διδακτικά εγχειρίδια στα ελληνικά και 350 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Έχει λάβει 5 φορές το βραβείο για την καλύτερη εισήγηση (best paper award) στα συνέδρια SIGMOD, ECML/PKDD, MEDES (2) και ISSPIT. Το συγγραφικό του έργο έχει λάβει 12.000 ετεροαναφορές από 1900 διαφορετικά ακαδημαϊκά ιδρύματα (h-index = 52) και έχει προσκληθεί ως κεντρικός ομιλητής (keynote speaker) σε 15 διεθνείς εκδηλώσεις. Ο Καθηγητής Γ. Μανωλόπουλος έχει συμμετάσχει στην οργάνωση σημαντικού αριθμού διεθνών συνεδριών, όπως ενδεικτικά: ADBIS 2002, SSTD 2003, SSDBM 2004, ICEIS 2006, EANN 2007, ICANN 2010, AIAI 2012, WISE 2013, CAISE 2014, MEDI 2015, ICCCI 2016, DAMDID 2016, CBI 2017, TPDL 2017, DASFAA 2018, WIMS 2018. Συμβάλλει ως ανεξάρτητος κριτής σε χρηματοδοτικούς φορείς της Αυστρίας, του Καναδά, της Κύπρου, της Τσεχίας, της Εσθονίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Χονγκ Κονγκ, της Γεωργίας, της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Ιταλίας, της Πολωνίας και της Ρωσίας. Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας σε επιστημονικά περιοδικά, όπως: Information Systems (Elsevier), The VLDB Journal (Springer), The World Wide Web Journal (Springer), The Computer Journal (Oxford Academic).
Μοίρασμα στο facebook Μοίρασμα στο twitter _blank
Μεγένθυση γραμματοσειράς dΣμίκρυνση γραμματοσειράς