12/06/2017
Σε τροχιά υλοποίησης η ανέγερση ιδιόκτητων κτιριακών εγκαταστάσεων για το ΑΠΚΥ

Νέα σελίδα ανοίγεται στη μακρόχρονη συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, προς όφελος της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης, με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για την ανέγερση ιδιόκτητων κτηριακών εγκαταστάσεων για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ), σε γη που διαχειρίζεται το Πανεπιστήμιο Κύπρου, στην Πανεπιστημιούπολη. Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν την Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2017, εκ μέρους του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Πρύτανης, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης και, εκ μέρους του Ανοικτού Πανεπιστήμιου Κύπρου, ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χρίστου.
 
Το Μνημόνιο καθορίζει τις βασικές αρχές σύμπραξης μεταξύ των δύο ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων για διάθεση γης στην Πανεπιστημιούπολη (εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αγλαντζιάς της επαρχίας Λευκωσίας) με σκοπό την ανέγερση ιδιόκτητων κτηριακών εγκαταστάσεων για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου προς κάλυψη των αναγκών και απαιτήσεων της λειτουργίας ενός σύγχρονου ανοικτού και εξ αποστάσεως Πανεπιστημίου. Νοείται πως η υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας συνεργασίας δεν επηρεάζει τη νομική, διοικητική και ακαδημαϊκή αυτονομία του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.
 
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης τόνισε ότι η συμφωνία υπογράφεται τη σωστή χρονική στιγμή. «Οι συνέργειες αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα, ιδιαίτερα σε μια χώρα που βρίσκεται σε οικονομική κρίση και προσπαθεί να βρει ξανά το βηματισμό της. Η Πανεπιστημιούπολη είναι η ‘Πόλη της Γνώσης’ ολόκληρης της Κυπριακής κοινωνίας. Αναπτύσσεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς και ανήκει κυρίως στη νέα γενιά», πρόσθεσε. Ο Πρύτανης σημείωσε, επίσης, ότι στην Πανεπιστημιούπολη δημιουργείται  μια τεράστια υποδομή, η οποία θα αγγίξει το 1 δις. ευρώ. «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συγκεντρωμένη υποδομή για την επιστήμη και την εκπαίδευση που φτιάχτηκε στον τόπο μας. Η σημερινή υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας αποτελεί εξαιρετική κίνηση στη σωστή κατεύθυνση. Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, πολύ σύντομα, θα έχει άμεση πρόσβαση και στο Κέντρο Πληροφόρησης - Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου». Η πρόσβαση σε τέτοιες υποδομές θα δώσει τεράστια πλεονεκτήματα στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.  Εκείνο που έχει σημασία στην Επιστήμη είναι να μπορούμε να φέρνουμε μαζί τους επιστήμονες σε σύγχρονες υποδομές και σε ένα περιβάλλον δημιουργίας. Είναι μέσα από αυτή τη συνάντηση που πηγάζει η νέα γνώση και η καινοτομία», τόνισε ο Πρύτανης για να προσθέσει, με έμφαση, ότι έφθασε η ώρα να εξετασθούν οι δυνατότητες μιας πραγματικά μεγάλης συμμαχίας μεταξύ των Πανεπιστημίων.
 
Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χρίστου χαρακτήρισε την ημέρα υπογραφής του Μνημονίου ως ιστορική ημέρα για τα δημόσια Πανεπιστήμια. «Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την οριστική στέγαση του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου σε χώρο της Πανεπιστημιούπολης του Πανεπιστημίου Κύπρου, ένας χώρος που θα λάμψει μελλοντικά στην Κύπρο και στο διεθνή χώρο γενικότερα. Είναι το πρώτο βήμα μιας ευρύτερης προσπάθειας για ανάπτυξη κοινών δράσεων, την οποία επεξεργάζονται οι Διευθυντές των τριών δημόσιων Πανεπιστημίων σε συνεργασία με τους Αντιπρυτάνεις και τον Πρύτανη», πρόσθεσε ο κ. Χρίστου, ο οποίος τόνισε ότι το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου προχωρά με όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την άμεση αυτονόμησή του.
 
Στο πλαίσιο της αγαστής συνεργασίας των δύο Πανεπιστημίων, συμφωνήθηκε επίσης η χρήση του Κέντρου Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου» και άλλων κοινόχρηστων χώρων (π.χ. αθλητικές εγκαταστάσεις, βοηθητικά κτήρια, κτλ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, στην Πανεπιστημιούπολη, από το προσωπικό του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, όταν ολοκληρωθεί η μετακίνησή του στις νέες κτηριακές εγκαταστάσεις που θα ανεγερθούν. Με επιμέρους συμφωνίες ανταλλαγής υπηρεσιών προβλέπεται, επίσης, η αξιοποίηση ερευνητικών και άλλων εργαστηρίων του Πανεπιστημίου Κύπρου για τις ανάγκες προγραμμάτων και άλλων έργων του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και η από κοινού αξιοποίηση της υποδομής που διαθέτει το ΑΠΚΥ για προσφορά διαπανεπιστημιακών προγραμμάτων ανοικτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.Φωτογραφικό υλικό: © Πανεπιστήμιο Κύπρου
Μοίρασμα στο facebook Μοίρασμα στο twitter _blank
Μεγένθυση γραμματοσειράς dΣμίκρυνση γραμματοσειράς