20/02/2017
"Η ελληνική γλώσσα στην Κύπρο σήμερα" [Σειρά διαλέξεων Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου]


 
Διάλεξη

Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Γλωσσολογίας
του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου
κ. Σταυρούλας Τσιπλάκου


«Η ελληνική γλώσσα στην Κύπρο σήμερα»


H σύγχρονη Κύπρος είναι ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον γλωσσικό τοπίο. Αφενός υπάρχει ακόμα γλωσσική διμορφία μεταξύ της κυπριακής ποικιλίας της Ελληνικής γλώσσας και της Κοινής Νέας Ελληνικής και αφετέρου η έντονη επαφή των δύο ποικιλιών έχει οδηγήσει στη δημιουργία μιας δομικά μικτής παγκύπριας κοινής. Μία περιγραφή των γραμματικών χαρακτηριστικών αυτής της παγκύπριας κοινής,  με ιδιαίτερη έμφαση σε δομικά μικτές ή υβριδικές μορφές που τείνουν να κυριαρχήσουν, θα επιχειρήσει στη διάλεξή της με τίτλο «Η ελληνική γλώσσα στην Κύπρο σήμερα» η δρ Σταυρούλα Τσιπλάκου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Με την άκρως αυτή ενδιαφέρουσα εισήγηση συνεχίζεται η «Σειρά Διαλέξεων Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου» στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, την Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2017 και ώρα 18:30.
 
Στη διάλεξη θα θιγούν ακόμη σύγχρονες μεθοδολογικές προσεγγίσεις που διερευνούν τις διαδικασίες ισοπέδωσης των τοπικών ποικιλιών και πρόσφατα ερευνητικά αποτελέσματα που δείχνουν τη συνάρτηση των διαδικασιών αυτών με εξωγλωσσικές κοινωνικές παραμέτρους, ενώ βαρύτητα θα δοθεί στους λόγους για τους οποίους συγκεκριμένα γλωσσικά στοιχεία ανθίστανται στις διαδικασίες αυτές, με αποτέλεσμα την αποφυγή του πλήρους αποδιαλεκτισμού.
 
Η Σταυρούλα Τσιπλάκου είναι Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη του μεταπτυχιακού προγράμματος Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Θεωρητική Γλωσσολογία στα Πανεπιστήμια του Cambridge και του Λονδίνου. Από το 2001 ως το 2009 δίδαξε στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ από το 2010 είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Τα θεωρητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στις περιοχές της κοινωνιογλωσσολογίας, της πραγματολογίας, της σύνταξης, της κατάκτησης της γλώσσας, καθώς και στη διδακτική του γλωσσικού μαθήματος.
 
 
Τον κύκλο διαλέξεων, που συνδιοργανώνουν το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Σπίτι της Κύπρου και ο Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων Ελλάδος άνοιξε η διάλεξη του Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του ΑΠΚΥ, Καθηγητή Βάιου Λιαπή, με θέμα «Ένας αρχαίος κωμικός ποιητής από την Πάφο: ο Σώπατρος». Οι τρεις φορείς συμπράττουν με στόχο να αναδειχθούν θέματα εκπαιδευτικού, πολιτιστικού, ιστορικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος σχετικά με την Κύπρο, ένα εγχείρημα που από την αθρόα συμμετοχή πανεπιστημιακών, φοιτητών και μεγάλου ακροατηρίου στην πρώτη διάλεξη φαίνεται να κεντρίζει το ενδιαφέρον και να δημιουργεί υψηλές προσδοκίες στους συμμετέχοντες.

 
Επικοινωνία: press@ouc.ac.cy | www.ouc.ac.cy | (357) 22411600
http://www.ouc.ac.cy/web/guest/mme
Μοίρασμα στο facebook Μοίρασμα στο twitter _blank
Μεγένθυση γραμματοσειράς dΣμίκρυνση γραμματοσειράς