Δ Τ Τ Π Π Σ spacerheight22 Κ
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
                 
 
 

Όταν ο Κόσμος μας έγινε Χριστιανικός: Σειρά διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιότητα | 5η διάλεξη: "Προσεγγίζοντας μια πρώιμη χριστιανική κοινότητα και την αρχαιολογία της στη Μεσσήνη του 4ου αι. μ.Χ."

Ημερομηνία :
Έναρξη 24/04/2018
Λήξη 24/04/2018
Ώρα 19:00
Τόπος διεξαγωγής :
 Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας
Είδος εκδήλωσης :
 Ομιλία
Ηλεκτρονική σελίδα εκδήλωσης :
 
  _self

Μπορούμε να διακρίνουμε αρχαιολογικά μια χριστιανική κοινότητα του 4ου αιώνα; Ποιο είναι το στίγμα των πρώτων χριστιανών σε ένα περιβάλλον όπου ακόμη δεν αποτελούν τη μοναδική θρησκευτική ομάδα; Απαντήσεις στα ερωτήματα επιχειρεί να δώσει ο δρ Νίκος Τσιβίκης, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ρωμαϊκό-Γερμανικό Κεντρικό Μουσείο στο Μάιντς, με την εισήγησή του «Προσεγγίζοντας μια πρώιμη χριστιανική κοινότητα και την αρχαιολογία της στη Μεσσήνη του 4ου αι. μ.Χ.». Η διάλεξη εντάσσεται στη σειρά «Όταν ο Κόσμος μας έγινε Χριστιανικός - Σειρά Διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιότητα» του Προγράμματος «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημί­ου Κύπρου και θα λάβει χώρα την Τρίτη 24 Απριλίου 2018 στις 19:00, στο Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας.  
 
Η Μεσσήνη, με τη συνεχιζόμενη συστηματική ανασκαφή της, προσφέρει μία μοναδική εικόνα των συνθηκών ζωής και συνύπαρξης στα μέσα του 4ου αι. σε ένα επαρχιακό κέντρο μακριά από την πρωτεύουσα. Στόχος της διάλεξης του Νίκου Τσιβίκη είναι να παρουσιαστούν νέα αρχαιολογικά ευρήματα, που αφορούν την χριστιανική της κοινότητα κατά τον 4ο αι. και να καταδειχτεί η σχέση χριστιανών και εθνικών στα κρίσιμα χρόνια της κωνσταντίνειας δυναστείας.

Η διάλεξη θα μεταδίδεται ταυτόχρονα και διαδικτυακά μέσω της Πλατφόρμας Τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στο σύνδεσμο:
https://eu1.bbcollab.com/m.jnlp?sid=2015063&username=&password=M.B071DAAB704CC6EFA6BE8DA353D5F0

__________________
 
Οι σεμιναριακές διαλέξεις για την ύστερη αρχαιότητα, οι οποίες πραγματοποιούνται κατά το εαρινό εξάμηνο 2017-2018, έχουν ως αντικείμενό τους τους μετασχηματισμούς που προκάλεσε στον ελληνορωμαϊκό κόσμο η εξάπλωση του χριστιανισμού τον 4ο και 5ο αιώνα. Οι εισηγητές είναι ιστορικοί και αρχαιολόγοι από τη Γερμανία, το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο. Συνδιοργανωτής της σειράς διαλέξεων είναι η Βυζαντινολογική Εταιρεία Κύπρου και πολύτιμος υποστηρικτής το Σωματείο Φοιτητών και Αποφοίτων του Προγράμματος "Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό".Όλες οι διαλέξεις λαμβάνουν χώρα στο Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας (Λεωφ. Νικηφόρου Φωκά 40, 1016 Λευκωσία, πλησίον Πύλης Αμμοχώστου), με ώρα έναρξης τις 19.00.
__________________
 
Σύνοψη Εισήγησης

Μπορούμε να διακρίνουμε αρχαιολογικά μια χριστιανική κοινότητα του 4ου αι.; Ποιο είναι το στίγμα των πρώτων χριστιανών σε ένα περιβάλλον όπου ακόμη δεν αποτελούν τη μοναδική θρησκευτική ομάδα, και πιθανότατα ούτε καν την πλειοψηφία του πληθυσμού; Η Μεσσήνη, μια σημαντική πόλη της Πελοποννήσου, με την συνεχιζόμενη συστηματική ανασκαφή της μας προσφέρει μια μοναδική εικόνα των συνθηκών ζωής και συνύπαρξης στα μέσα του 4ου αι. σε ένα επαρχιακό κέντρο μακριά από την πρωτεύουσα. Στόχος της διάλεξης είναι να παρουσιαστούν νέα αρχαιολογικά ευρήματα από τη Μεσσήνη, που αφορούν την χριστιανική της κοινότητα κατά τον 4ο αι., αλλά και να καταδειχτεί η σχέση χριστιανών και εθνικών στα κρίσιμα χρόνια της κωνσταντίνειας δυναστείας.


Ομιλητής

Ο Νίκος Τσιβίκης σπούδασε βυζαντινή αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης όπου ολοκλήρωσε διατριβή με θέμα τον Οικισμό της Πρωτοβυζαντινής Μεσσήνης (300-800 μ.Χ.) Ανασκαφικά δραστηριοποιείται στην Ελλάδα (Ελεύθερνα, Μεσσήνη) και στην Τουρκία (Αμόριο). Σήμερα είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ρωμαϊκό-Γερμανικό Κεντρικό Μουσείο (Römisch-Germanisches Zentralmuseum) στο Μάιντς, όπου εργάζεται στο πρόγραμμα To Bυζάντιο ανάμεσα στην Ανατολή και την Δύση. Ταυτόχρονα, από το 2013 προΐσταται του προγράμματος Αρχαιολογία της πόλης του Αμορίου στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας στο Ρέθυμνο. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και έχει διατελέσει υπότροφος ερευνητής σε ιδρύματα της Ευρώπης και της Αμερικής (Dumbarton Oaks, Princeton University, The Metropolitan Museum of Art, California State University at Sacramento, Koç University).