Δ Τ Τ Π Π Σ spacerheight22 Κ
         
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
     
 
 

Όταν ο Κόσμος μας έγινε Χριστιανικός: Σειρά διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιότητα 4η διάλεξη: "Αυτοκράτειρες Φαύστα και Ελένη στο πολιτικό σκηνικό του 4ου αιώνα"

Ημερομηνία :
Έναρξη 17/04/2018
Λήξη 17/04/2018
Ώρα 19:00
Τόπος διεξαγωγής :
 
Είδος εκδήλωσης :
 Συνάντηση
Ηλεκτρονική σελίδα εκδήλωσης :
 
  _self

Την Τρίτη 17 Απριλίου 2018 (19:00) λαμβάνει χώρα η τέταρτη διάλεξη της σειράς «Όταν ο Κόσμος μας έγινε Χριστιανικός - Σειρά Διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιότητα» του Προγράμματος «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημί­ου Κύπρου στο Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας, με ομιλήτρια την Ανδριανή Γεωργίου και τίτλο «Αυτοκράτειρες Φαύστα και Ελένη στο πολιτικό σκηνικό του τέταρτου αιώνα».
 
Η διάλεξη επικεντρώνεται στην Φαύστα και την Ελένη, σύζυγο και μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου αντίστοιχα. Τίθεται το ερώτημα: ποιό ρόλο διαδραμάτισαν οι δύο αυτοκράτειρες, όταν η ιδεολογική φυσιογνωμία της αυτοκρατορίας άρχισε να ανοικοδομείται σε χριστιανικές βάσεις; Τα στοιχεία προέρχονται από τη συνδυασμένη μελέτη γραπτών και αρχαιολογικών ευρημάτων, άμεσα συνυφασμένων με τις ιδεολογικές πρακτικές του 4ου αιώνα (πανηγυρικοί λόγοι, επιγραφές, νομίσματα).

Η διάλεξη θα μεταδίδεται ταυτόχρονα και διαδικτυακά μέσω της Πλατφόρμας Τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στο σύνδεσμο:
https://eu1.bbcollab.com/m.jnlp?sid=2015063&username=&password=M.B071DAAB704CC6EFA6BE8DA353D5F0

__________________
 
Οι σεμιναριακές διαλέξεις για την ύστερη αρχαιότητα, οι οποίες πραγματοποιούνται κατά το εαρινό εξάμηνο 2017-2018, έχουν ως αντικείμενό τους τους μετασχηματισμούς που προκάλεσε στον ελληνορωμαϊκό κόσμο η εξάπλωση του χριστιανισμού τον 4ο και 5ο αιώνα. Οι εισηγητές είναι ιστορικοί και αρχαιολόγοι από τη Γερμανία, το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο. Συνδιοργανωτής της σειράς διαλέξεων είναι η Βυζαντινολογική Εταιρεία Κύπρου και πολύτιμος υποστηρικτής το Σωματείο Φοιτητών και Αποφοίτων του Προγράμματος "Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό".Όλες οι διαλέξεις λαμβάνουν χώρα στο Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας (Λεωφ. Νικηφόρου Φωκά 40, 1016 Λευκωσία, πλησίον Πύλης Αμμοχώστου), με ώρα έναρξης τις 19.00.
__________________
 
 

Σύνοψη εισήγησης:

Η διάλεξη επικεντρώνεται στις Φαύστα και Ελένη, σύζυγο και μητέρα του Κωνσταντίνου αντίστοιχα. Στόχο έχει να αποσαφηνίσει τη σημασία τους ως πολιτικά πρόσωπα, των οποίων η δημόσια εικόνα αναπροσαρμοζόταν σε κάθε νέο ιδεολογικό πρόγραμμα του αυτοκράτορα. Στο πλαίσιο αυτό δίνεται έμφαση στο ρόλο που διαδραμάτισαν οι δύο αυτοκράτειρες, όταν η ιδεολογική φυσιογνωμία της αυτοκρατορίας άρχισε να ανοικοδομείται σε χριστιανικές βάσεις. Η ανάλυση βασίζεται στη συνδυασμένη μελέτη γραπτών και αρχαιολογικών ευρημάτων, άμεσα συνυφασμένων με τις ιδεολογικές πρακτικές του τέταρτου αιώνα, ως μέσα έκφρασης και μετάδοσης στοχευμένων μηνυμάτων (πανηγυρικοί λόγοι, επιγραφές, νομίσματα, κλπ).

Ομιλήτρια:

Η Ανδριανή Γεωργίου ολοκλήρωσε τις βασικές σπουδές της στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ειδικεύτηκε στον πολιτισμό του Βυζαντίου στο University of Birmingham, όπου απέκτησε το διδακτορικό της τίτλο με θέμα "Η διαδικασία ιδεολογιοποίησης της Αγίας Ελένης σε επίπεδο εκκλησιαστικό, κρατικό, και κοινωνικό (4ος-15ος αι.)". Από το 2009 έχει εργαστεί σε ερευνητικές και διδακτικές θέσεις στο University of Birmingham, στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, και στο Aix-Marseille University. Κατά το τρέχον έτος διδάσκει το προπτυχιακό μάθημα Βυζαντινής Ιστορίας στο Πρόγραμμα "Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό" στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.