Δ Τ Τ Π Π Σ spacerheight22 Κ
           
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 

Αλεξανδρέττα 1939, Κύπρος 1974, Συρία 2018: Πάγιες Πρακτικές και Επιδιώξεις της Τουρκικής Εξωτερικής Πολιτικής [2ος Κύκλος Σειράς Διαλέξεων Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου]

Ημερομηνία :
Έναρξη 18/04/2018
Λήξη 18/04/2018
Ώρα 18:30
Τόπος διεξαγωγής :
 
Είδος εκδήλωσης :
 Συνάντηση
Ηλεκτρονική σελίδα εκδήλωσης :
 
  _self

 
Αλεξανδρέττα 1939, Κύπρος 1974, Συρία 2018:
Πάγιες Πρακτικές και Επιδιώξεις της Τουρκικής Εξωτερικής Πολιτικής
 

Ιδιαίτερα επίκαιρη, σημαίνουσα και στοχευόμενη στις σημαντικές γεωπολιτικές εξελίξεις της περιοχής μας είναι η διάλεξη που φέρει τον τίτλο «Αλεξανδρέττα 1939, Κύπρος 1974, Συρία 2018: Πάγιες Πρακτικές και Επιδιώξεις της Τουρκικής Εξωτερικής Πολιτικής» και εντάσσεται στον 2ο κύκλο της Σειράς Διαλέξεων του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, που συνδιοργανώνεται, και φέτος, σε συνεργασία με το Σπίτι της Κύπρου και τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων Ελλάδος. Ομιλητής θα είναι ο Δρ. Γιώργος Λεβέντης και η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Απριλίου 2018 στις 18:30, στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα (Ξενοφώντος 2Α, Σύνταγμα).
 
Ο προσκεκλημένος εισηγητής θα αναφερθεί σε τρία παραδείγματα της Τουρκικής Εξωτερικής Πολιτικής: την προσάρτηση της Αλεξανδρέττας 1939, την εισβολή στην Κύπρο 1974 και την εν εξελίξει Τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Βόρεια Συρία – κατάληψη της Αφρίν (17 Μαρτίου 2018). Μέσα από την ενδελεχή εξέταση των τριών περιπτώσεων θα φέρει στην επιφάνεια τις πάγιες επεκτατικές Τουρκικές πρακτικές και επιδιώξεις εις βάρος γειτονικών χωρών. Θα καταδείξει τις παράλληλες τακτικές και πανομοιότυπες προφάσεις, οι οποίες αποδεικνύουν ότι η εξωτερική πολιτική της Άγκυρας, είτε με Κεμαλική είτε με Ισλαμική κυβέρνηση, στοχεύει σε βάθος χρόνου στην επέκταση της Τουρκικής επικυριαρχίας και εν τέλει κυριαρχίας στον περιβάλλοντα του Τουρκικού Νέο-Οθωμανικού κράτους γεωπολιτικό χώρο.
 
Ο Δρ. Γιώργος Λεβέντης αποφοίτησε από βρετανικά Πανεπιστήμια με πτυχίο Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών και ΜΑ in Peace Studies. Το διδακτορικό του με τίτλο «Cyprus: The Struggle for Self-Determination in the 1940s» κυκλοφόρησε από το διεθνή Γερμανικό εκδοτικό οίκο Peter Lang. Υπηρέτησε στον ΟΗΕ και στην Ιαπωνική κυβέρνηση σε επιτελικές θέσεις δεξαμενών στρατηγικής σκέψης και ασχολήθηκε με το χαρτοφυλάκιο ερευνών στα θέματα διακυβέρνησης της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Η Ιαπωνική κυβέρνηση του ανέθεσε το ερευνητικό έργο «Το Μέλλον της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και ο Ρόλος της Κύπρου». Έδωσε διαλέξεις και σεμινάρια σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας σε περισσότερες από πενήντα χώρες. Από το 2009 διευθύνει το International Security Forum με έδρα τη Λευκωσία.

 Σύνοψη εισήγησης

Η διάλεξη εξετάζει τρία παραδείγματα της Τουρκικής Εξωτερικής Πολιτικής. Τα δύο πρώτα αφορούν ιστορικά τετελεσμένα (προσάρτηση Αλεξανδρέττας 1939, εισβολή στην Κύπρο 1974), ενώ το τρίτο αναφέρεται στην εν εξελίξει Τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Βόρεια Συρία – κατάληψη της Αφρίν (17 Μαρτίου 2018), προπυργίου της Συριακής Κουρδικής Πολιτοφυλακής.
 
Μέσα από την ενδελεχή εξέταση των τριών περιπτώσεων αναδεικνύονται οι πάγιες επεκτατικές Τουρκικές πρακτικές και επιδιώξεις εις βάρος γειτονικών χωρών. Οι παράλληλες τακτικές και πανομοιότυπες προφάσεις που εφαρμόζονται, αποδεικνύουν ότι η εξωτερική πολιτική της Άγκυρας, είτε με Κεμαλική είτε με Ισλαμική κυβέρνηση, διέπεται από πάγιες τακτικές και επιδιώξεις, οι οποίες εις βάθος χρόνου στόχο έχουν την επέκταση της Τουρκικής επικυριαρχίας και εν τέλει κυριαρχίας στον περιβάλλοντα του Τουρκικού Νέο-Οθωμανικού κράτους γεωπολιτικό χώρο.

Ομιλητής

Ο Δρ Γιώργος Λεβέντης κατέχει πτυχίο Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών, MA in Peace Studies και διδακτορικό τίτλο. To διδακτορικό του βασισμένο σχεδόν εξ ολοκλήρου σε έρευνα στα αποδεσμευμένα Βρετανικά έγγραφα κυκλοφόρησε από τον διεθνή Γερμανικό εκδοτικό οίκο Peter Lang υπό τον τίτλο Cyprus: The Struggle for Self-Determination in the 1940s. Είναι εξαντλημένο από το 2002. Επιλεγείς από τον ΟΗΕ, υπηρέτησε στην στρατηγική δεξαμενή σκέψης του οργανισμού, το UNU με έδρα το Τόκιο (Peace & Governance Programme: 2004-06). Προσκλήθηκε και χορηγήθηκε από την Ιαπωνική κυβέρνηση για να φέρει εις πέρας το ερευνητικό έργο Το Μέλλον της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και ο Ρόλος της Κύπρου. Τοποθετήθηκε επίσης ως διακεκριμένος επισκέπτης επιστήμονας στο National Graduate Institute for Policy Studies, την δεξαμενή σκέψης της Ιαπωνικής κυβέρνησης. Παράλληλα του δόθηκε το χαρτοφυλάκιο ερευνών στα θέματα διακυβέρνησης της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Έδωσε διαλέξεις και σεμινάρια σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας σε πέραν από πενήντα χώρες. Προσκλήθηκε δις από το Ινδικό Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων στο Νέο Δελχί. Από το 2009 διευθύνει το International Security Forum με έδρα την Λευκωσία. Το ISF είναι το μοναδικό Κυπριακό ερευνητικό ίδρυμα το οποίο συμμετέχει στο Δίκτυο Ανεξαρτήτων Ευρωπαϊκών Δεξαμενών Σκέψης σε Θέματα Αφοπλισμού και Μη Εξάπλωσης Όπλων Μαζικής Καταστροφής (2011-18).